Szinte minden háztulajdonosnak vagy bérlőnek van néhány alapvető eszköze a kisebb vízvezetési vészhelyzetek kezeléséhez. Sokszor az eldugult WC-hez vagy a lassú lefolyáshoz csak egy kis ecetre, szódabikarbónára és dugattyúra lehet szükség a normál működéshez.

Otthoni javítások

Ha ügyes a ház körül, akkor általában megoldhat egy kisebb javítást, például kicserélheti az alátétet vagy kicserélheti a lefolyó fedelét. A nagyobb vízvezeték-javítási munkákhoz azonban szakmai segítséget kell hívni. Néhány gyakori probléma, például lassú lefolyás vagy szivárgó WC kijavítása később nagyobb problémákhoz vezethet. A költséges javítások megakadályozásának egyik módja a rendszeres karbantartási ütemterv. Mivel a csövekkel kapcsolatban sok probléma merül fel, az alapos ellenőrzés a kulcsa annak, hogy az apró problémákat még azelőtt elcsípjük, hogy komoly gondokat okozna. A mosogató lefolyóiban vagy a vízmelegítők alatt rejtett szivárgás nem csupán kellemetlenség, idővel szerkezeti károkat okozhatnak. A vízbe vagy a vakolatba beszivárgó víz hozzájárul a penész növekedéséhez.

A porózus csempe vagy fa padló nedves állapotban elszíneződhet vagy meggörbülhet. A legtöbb karbantartási feladat egyszerű, egyedül megoldható. Az ellenőrzés a karbantartási ütemtervek alapja. Lehet, hogy naponta használja a mosogatóit és a kádakat, de előfordulhat, hogy nem vesz észre kisebb aggályokat, hacsak nem szán időt az ellenőrzésre. Menjen végig otthonán, és nézze meg vízvezetékét. Vizsgálja meg az összes szabad csövet, beleértve a mosogatók alatt és a WC-tartályok mögött, a nedvesség jeleit. Nedves napon normális a kondenzáció a hideg fémcsöveken, ezért vegye figyelembe az esetleges nedvességet, és ellenőrizze a csöveket, ha az otthona hűvösebb. Ellenőrizze a korrózió jeleit a sárgaréz vagy réz szerelvényeken; a korrózió gyorsabban fordul elő nedves fémeken, így a korrodálódott csatlakozások lassú szivárgást tárhatnak fel.