A vízkőmentesítésnek két különféle típusa van. A kazán radiátoros rendszerének és fő hőcserélőjének korróziós lerakódásainak tisztítása, valamint a keményvíz-lerakódások tisztítása egy kombinált kazánból.

Vízkőtlenítés hatékonyan!

Az előbbit pontosabban gépi öblítésnek nevezik. A gépi öblítés és a vízkőtelenítése szorosan összefügg egymással, mert ugyanazt a berendezést és vegyszereket használják, annak ellenére, hogy a megoldott hibák különbözőek. Vízkőtelenítésre akkor van szükség, ha a hőcserélő jelentős vastagságú kalciumot halmoz fel a felületén, amely elegendő ahhoz, hogy szigetelje a vizet a hőforrástól és rontja a teljesítményt. Ez a hatás csak friss csapvizet szállító hőcserélőkön jelentkezik. A lezárt rendszerek, például a radiátor áramkörök, véges mennyiségű kalciumot tartalmaznak (általában 30 gramm), amely a kezdeti vízben volt, és miután ez kicsapódott, már nem maradt lerakódni való. A friss csapvíz viszont folyamatosan több kalciumot képes lerakni, ami nagyon vastag rétegeket eredményez, amelyek szélsőséges esetekben gyakorlatilag elzárják az összes vízáramlást. Különösen a kombi kazánok szenvednek emiatt. A tünetek lehetnek csökkent vízáramlás, csökkent hőmérséklet, vadul ingadozó vízhőmérséklet vagy ezek bármely kombinációja.

A válasz: cserélje ki a hőcserélőt, vagy egy vagy két órán át szivattyúzza a vízkőmentesítő savat. Sokkal egyszerűbb eljárás, mint a gépi öblítés, mivel csak egy elemre (a hőcserélőre) van szükség. Az öblítő szivattyút felállítják és a mosógép hideg és meleg csapjain keresztül csatlakoztatják a hőcserélőhöz, általában bekapcsolják, és a mérleg fokozatosan feloldódik. A teljesítmény helyreállítása után a berendezést leválasztják és a vegyszereket a csővezetékből egyszerűen a vízellátás helyreállításával és a csapok elfordításával öblítik ki. Ebből áll ez a folyamat, ami nagyon fontos lépés annak érdekében, hogy ne menjen tönkre a bojler.