Sok dugulást elkerülhetünk otthonunkban, ha odafigyelünk rá, mit öntünk a mosogatóba, mit húzunk le a wc-n. Bizonyos termékek hajlamosak rá, hogy eltömítsék és rongálják a csöveket, ráadásul még a környezetet is szennyezik. Végigvesszük, mit nem érdemes a lefolyóba juttatni a háztartásból.

Popsitörlő, használt olaj – a két főellenség

A wc kagyló és a mosogató lefolyója nem szemetes, nem lehet minden szennyeződést gondolkodás nélkül ezekbe önteni. Nem csak azért, mert ezzel károsítjuk a környezetet, de saját magunknak is kárt okozunk: bizonyos anyagok könnyedén eldugítják a csöveket, ezzel felesleges kiadáshoz vezetnek. Az egyik legnépszerűbb példa erre a popsitörlő, vagy nedves törlőkendő, amely gyakorlatilag soha nem foszlik szét teljesen, és nem is bomlik le a vízben. A világ különböző pontjain kiemelt több tonnás csatornaszörnyek jelentős része áll az ilyen törlőkendőkből. Szinte ugyanez igaz a sminkeléshez használt vattapamacsra, a fültisztító pálcikára, a tisztasági betétekre, a fogselyemre, az óvszerre. Ezek a termékek nagyszerűen „működnek együtt” a lefolyóba öntött olajjal, zsiradékkal, összetapadva szinte megbonthatatlan dugót képeznek a csőrendszerben. A használt olaj ráadásul súlyosan károsítja a környezetet, szennyezi a vizet, valamint a csövek falához tapadva folyamatosan szűkítik azokat. Láttunk már olyan háztartást, ahol a csőrendszer jelentős részét a felelőtlen konyhahasználat miatt kellett kicserélni. A használt zsiradékot össze kell gyűjteni, majd a kijelölt helyeken veszélyes hulladékként leadni. Ha lehet, semmilyen ételtől ne így szabaduljunk meg, próbáljuk ki ehelyett a komposztálást.

Ne szennyezzük gyógyszerekkel a környezetet

Az emberi haj is kiválóan alkalmas arra, hogy beleragadjon a már említett zsiradékokba, és a hajkupacok sem bomlanak le egykönnyen. Ha a kötszerek vagy ragtapasz feleslegessé válik, a kukába dobjuk, ne a wc-n húzzuk le, ezek is kifejezetten ellenálló szívós anyagból készülnek, a nedvesség hatására pedig meg is dagadnak. Talán mondani is felesleges, de a macskaalom szintén nem a wc-be való, annak alapanyaga ugyanis homok és agyag keveréke. Csak akkor húzzuk le, ha szeretnénk örökre és hatásosan elzárni a lefolyócsövünket. A gyógyszerekkel más a helyzet, azok nem dugítanak el semmit, de az egész lakókörnyezetünkre hatással lehetnek. A szennyvízbe kerülő gyógyszerek feloldódnak, a hatóanyagok beszivárognak a talajba, majd visszakerülnek az ivóvízbe. Ijesztő mértékben vannak jelen már most is hormonkészítmények a csapvízben, ez részben a lehúzott gyógyszereknek köszönhető. A lejárt tablettákat ingyen visszaveszik a patikákban.