Ha a WC-tartálya elromlott, akkor új tartályra, esetleg új WC-re van szüksége, de lehet, hogy néhány nap eltelik, mire újat tud venni. Ez idő alatt még mindig szükség van egy WC-re, és a réginek is tennie kéne a dolgát. Ehhez az átmeneti időszakhoz csak egy 5 literes vödör és vízforrás szükséges. A gravitáció gondoskodik a többiről.

WC öblítés

A törött tartályú WC-k öblítésének eljárása meglehetősen egyszerű, de ennek helytelen módja is van, így segítünk megismerni a WC működését a vízpazarlás elkerülése érdekében. Amikor egy WC-t egy működő tartállyal öblít le, a perem körül és az alján elhelyezkedő szifonsugarakon keresztül a víz a tálba csapódik. A tál gyorsan megtöltődik, és ahogyan ez történik, a WC P-csapdájában a vízszint is emelkedik, amíg el nem éri a tetejét, és elkezd ömleni a hulladékkimenetbe. Ilyenkor olyan szívóerőt hoz létre, amely a vizet kiszippantja a tálból, és az összes hulladékot magával viszi. Amikor eljön a WC öblítésének ideje, töltsön meg egy 5 literes vödröt vízzel a mosogatóból vagy a zuhanycsapból. A legtöbb modern WC 1, másfél liter vízzel öblít, így nem kell teljesen tele töltenie a vödröt, de nem árt extra vizet engedni a teljes öblítéshez. Ha kell, öblítse esővízzel vagy a közeli patak vizével, és mivel ez a lefolyóba fog érkezik, ezért kevés a szennyeződés veszélye.

Öblítsen vödör nélkül, ha van valamilyen más típusú nyitott edénye, például edény vagy lábas. Valószínűleg akkor is sikeres lesz, ha nem rendelkezik 1, másfél liter vízzel, de legalább fél liternek kell lennie. Nem lesz sikeres, ha olyan edényből önt, amely korlátozza a víz áramlását, például a tejeskanna vagy egy üveg. A kerti tömlő sem lesz sikeres, hacsak nem használ egy egyszerű trükköt, amelyhez harang alakú WC-dugattyú szükséges, nem pedig kupola alakú mosogató-dugattyú. Tolja a dugattyú végét a hulladéknyílásba a lezárás érdekében, majd töltse fel a tálat, amíg a víz hozzá nem ér a perem aljához. Távolítsa el a dugattyút, és hagyja, hogy a víz kifolyjon. Ne felejtse el ezután feltölteni a tálat.