A modern kémia jóvoltából több ezer vegyi anyagot tudunk kimutatni a vízben, még rendkívül alacsony koncentrációban is. A rendelkezésre álló tesztek egyre növekvő listája valóban lenyűgöző, de a módszerek túlnyomó többsége korszerű laboratóriumi létesítményeket igényel.

Vízminőség teszt

Szerencsére nem kell mindig laboratóriumi eszközöket használni a minőség megállapításához. Sokkal kisebb és praktikusabb vizsgálati eszközök is vannak már, amik a kémiai vízminőség monitorizálása céljából jöttek létre. Jó hír, hogy ezeknek a teszteknek vannak alacsony technológiájú változatai azokra a helyzetekre, amikor a költségvetés korlátozott. Tesztcsíkok – Ezek kicsi, egyszer használatos csíkok, amelyek színüket megváltoztatva jelzik egy adott vegyszer koncentrációját. Az adott vizsgálattól függően a felhasználó a papírt vagy műanyag szalagot úgy aktiválja, hogy a vízmintába mártja és körbe forgatja, vagy ha a csíkot vízfolyás alatt tartja. Rövid ideig tartó várakozás után a felhasználó összehasonlítja a tesztcsík színét egy színdiagrammal, hogy leolvassa a vegyi anyag koncentrációját.

Egy vízminőség tesztelő készletek rendkívül egyszerűek, de kevésbé pontosak, mint más módszerek, különösen, ha a felhasználók nem követik az utasításokat. Kézi digitális műszerek – könnyű és hordozható digitális mérők, színmérők és fotométerek állnak rendelkezésre a víz teszteléséhez. Ezek a legpontosabb eredményeket nyújtják, de drágábbak és kényesebbek is, mint az előző opciók. Ezekhez a készülékekhez akkumulátor és kalibrálás szükséges. Noha a digitális eszközök hasznosak a terepszakemberek számára, és elengedhetetlen részét képezik bármely folyamatos vagy távfelügyeleti hálózatnak, nem valószínű, hogy alkalmasak lennének a tömeges vízminőség-tesztelésre. A különféle tesztformátumok azonosítása után a kérdés a következő: Mit tesztelünk? Az UNICEF azt javasolja, hogy a kémiai nyomon követés érdekében helyezze előtérbe a fluoridot, arzént és nitrátot.