A fürdőszobában lévő csaptelep bekapcsolása nyilvánvalóan nagyon zavaró, ha fekete víz folyik ott, ahol általában tiszta víz jelenik meg. Ha otthonában egy vagy több csapból fekete vizet lát, akkor nem kell pánikba esni. Számos oka lehet annak, hogy a csapvíz elszíneződik – amelyek közül több meglehetősen könnyen megoldható.

Fekete víz

Az otthoni vízvezeték-rendszeren átfolyó vízben lévő ásványi anyagok lerakódása fekete víz megjelenését okozhatja a csapjaiból. A magnézium, a mangán és a vas gyakori ásványi anyagok, amelyek idővel felhalmozódnak a vízrendszerben. Amikor ezek az ásványi anyagok oxidálódnak összekeverednek az oxigénnel amikor kijönnek a csapból feketévé válhatnak, emiatt a csapból kifolyó víz is feketének tűnik. A jó dolog az, hogy ezek a túlzott ásványi lerakódások általában ártalmatlanok az emberre. Azonban senki sem akar inni, fogat mosni, vagy ruhát tisztítani fekete vízben. Szerencsére a ház vízvezeték-rendszerén átfolyó vízben lévő túlzott ásványi anyagoktól való megszabadulás nagyon egyszerű. Csak egy vízszűrő rendszerre vagy vízlágyító rendszerre van szüksége, amely eltávolítja a felesleges ásványi anyagokat a vízből, még mielőtt a csapból kijönne.

Ha otthonába telepít egy jó minőségű vízszűrő rendszert, akkor a vize feketéből ismét tisztára vált, ha a keletkező fekete víz kiváltó oka a vízben oxidált ásványi anyag. Ha az otthoni vízvezeték-rendszerét alkotó csövek rozsdásodnak, a rozsdapehely a csövek belsejéből a vízbe juthat. A vízben lévő rozsda oxidálódik, és sötétté válik majd elszíneződik, amikor a csapjain keresztül kijut. Míg a rozsdás víz leggyakrabban piszkos narancssárgának, vörösnek vagy barnának tűnik, néha fekete is lehet. Az acélcsövek, a vascsövek, a rézcsövek és a védő cinkréteggel horganyzott csövek a rozsdára igen érzékenyek. Ha fekete vizét rozsdás csövek okozzák, akkor valószínűleg észreveszi a csapokból kifolyó elszíneződött vízben kemény, eltorzult részecskéket. Ha a csövek rozsdásak és fekete víz folyik a csapjaiból, ez annak a jele, hogy ezeket a csöveket a lehető leghamarabb ki kell cserélni.