Van egy réteg fehér folt a csapokon, függetlenül attól, hogy szorgalmasan tisztítja azokat? Ne aggódjon, ezzel nincs egyedül. A kalcium felhalmozódása nagyon gyakori probléma, de szerencsére léteznek egyszerű és megfizethető megoldások.

Kalcium felhalmozódás

Ha unja már a makacs csaptelepekkel való küzdelmet, íme néhány módszer, amellyel eltávolíthatja a felhalmozódást és megakadályozhatja az ismétlődő problémákat, amiket a kalcium felhalmozódás okoz. Miért képződik a kalcium a vízvezeték-szerelvényeken? Ezek a bosszantó fehér foltok az úgynevezett kalcium felhalmozódást jelentik. Ezt egy kemény víznek nevezett állapot okozza. A kemény víz azt jelenti, hogy szokatlanul magas az ásványi anyagok mennyisége az édesvízkészletben. Bár bizonyos ásványi anyagok nagyobb mennyisége nem zárja ki a vízfogyasztást ivás vagy rendszeres háztartási használat céljából, mégis pusztítást okozhat a fémből készült tárgyakon.

Ez azt jelenti, hogy a csapok, a fémcsövek és a készülékek mind megsérülhetnek, ha ismételten kalciumnak és magnéziumnak vannak kitéve. A meglévő kalcium felhalmozódása megszüntethető anélkül, hogy vegyszereket használna. A legtöbb esetben a fém fehér ecettel való egyszerű áztatása elegendő lesz az elszíneződéstől való megszabaduláshoz. A csapok esetében ez úgy érhető el, hogy egy műanyag zacskót ecettel tölt meg, és gumiszalaggal rögzítik a csaphoz. Hagyja 1-8 órán át ázni a csapot, majd szivaccsal vagy törülközővel óvatosan törölje le az esetleges törmelékeket. Ha a folt még mindig nem hajlandó eltűnni, akkor a csaptelep maradandó károsodást szenvedett, ebben az esetben fontolóra veheti egy új beépítését. A csaptelep tisztítása vagy cseréje csak ideiglenes megoldás lehet azok számára, akiknek kemény vize van. A frusztráló foltok mellett a kemény víz negatívan befolyásolhatja a drága készülékeket, például hűtőszekrényeket, mosógépeket és mosogatógépeket.