Amióta csak emlékszünk, anyukánk a kádban fürdés nagy támogatója volt. Reggel, este, nem számít, a fürdés mindig fontos volt. Sosem akartuk megkérdőjelezni a fürdő iránti szeretetet, amíg nem lettünk idősebb, és ha egyszer megnyíltunk annak a gondolatnak, hogy talán kissé furcsa, beindultak a kérdések: egyáltalán kinek van ideje manapság kádban fürdeni?

Előnyök és hátrányok

A két lehetőség közül a fürdők kétségtelenül pihentetőbbek, ráadásul Dr. Doris Day dermatológus szerint hosszú távon nagyszerű lehet a bőr számára. Hozzáadhat összetevőket a fürdővízbe a bőr kezelésének elősegítésére, ami a zuhany alatt nem működik. Ha ekcémával van dolga, vagy száraz, irritált a bőre vagy esetleg leégett a napon, adhat hozzá zabpelyhet, tejet és mézet. A fürdők emellett csökkenthetik a kortizonszintet, ami viszont segít megelőzni a stresszt. Azt javasolják, hogy használja az áztatás és kenés technikát (áztassa bőrét 10 percig, majd vigyen fel hidratáló krémet vagy olajat, amint kilép a kádból), különösen, ha bőre hajlamos kiszáradni. Ha elfelejti a kenést, akkor rosszabbul jár, mint a fürdés előtt, mert az összes víz elpárolog a bőrből, és kiszáradtá teszi a bőrt. A szakértő azt is javasolja, hogy kerülje a buborékokat és minden egyéb habzó terméket.

Ezek sajnos általában mosószereket tartalmaz, amelyek eltávolíthatják a bőrből a természetes, jól használható olajokat. Tartsa meg ezeket a habzó termékeket a zuhanyzáshoz. Ha túl sokáig áztatja magát, kiszárad a bőre. A fürdők másik aspektusa, amely veszélybe sodorhatja a bőrt? A hőszint. Ha a fürdő túl forró, akkor hosszú távon fennáll a veszélye, hogy kiszárad a bőre. Most pedig rátérünk jó öreg zuhanyra. A szakértő azt mondja, hogy ha rendszeresen edz – vagy sok sminket visel – feltétlenül a zuhanyzás mellé kell állnia. A zuhanyzás higiénikusabb, mert mindazokat a részecskéket leöblíti a lefolyóba, és nem áztatja magát bennük. Van még olyan eset, amikor a zuhany előnyösebb? A sampon-balzsam napokon. Nemcsak nehéz a sampont teljesen kiöblíteni egy fürdőkádban, de a samponnal teli fürdőben ülve a bőr elveszíti a hasznos olajokat.